Exkurze 9.B do Prahy

27.9.2019 žáci 9.B navštívili naše hlavní město, aby se jednak seznámili s historickými památkami a místy, kde se odehrávaly naše dějiny, jednak zažili atmosféru tohoto jedinečného místa.

První zastávka – Václavské náměstí, společné foto ,,pod koněm“. Voňavé kávě z blízkého Starbucksu nejde odolat (ani vysoká cena nás neodradí od nákupu). Po kratičké návštěvě ve Františkánské zahradě míříme ke Zlaté kapličce. Zde pózujeme s roztančenou Carmen. Pokračujeme-směr Petřín. Ha! Angelato! Tuto zmrzlinu si nemůžeme nechat ujít! Mangová, kokosová, borůvkový cheesecake, citronová, stracciatella, banánová, vanilková, nugátová, pistáciová… Mňam! Mají i levandulovou, dýňovou, rýžovou, parmazánovou…

Petřín. Místo zamilovaných. Amore mio! Růžové zahrady, observatoř, a konečně – mladší sestra Eiffelovky. Wow! Jdeme nahoru, zdoláváme 299 schodů! Výhledy na matičku stověžatou stojí za to. Neztrácejme čas, další je na řadě Pražský hrad. Viděli jste už výměnu stráží? My dvakrát!  Vnitřní prostory Katedrály sv. Víta, která se tyčí k nebi – krása! Poté Zlatá ulička-titěrný prostor s úžasnou atmosférou. Daliborka. (Hoďte nám housle a naučíme se hrát!) Čas letí! Nerudova ulice. Míříme ke Karlovu mostu. Kampa. Výletní lodě. Úchvatná panoramata. Jejda! Za dvacet minut bude hrát orloj na Staroměstském náměstí. Přidat do kroku. Davy se shlukují. Obsazujeme si místo, a to doslova. A už jdou apoštolové: Jakub s holí, Petr s klíčem, Ondřej s X křížem, Matěj se sekerou, Tadeáš s kyjem, Filip s křížem, Tomáš s kopím, Pavel s mečem a knihou, Jan s kalichem, Šimon s pilou, Barnabáš se svitkem a Bartoloměj s kůží. Kohout kokrhá, zní zvony, – konec představení, turisti tleskají. Všude kolem pouliční umělci, živé sochy, letící motorkář, vznášející se Aladin z lampy, bublinová show. Na kraji chodníků někteří žebrají….  Velkoměsto nám ukazuje svoji tisíc a jednu tvář.

Konečně rozchod! KFC a McDonald volá, únava odchází. Blíží se finále celého dne. Míjíme Carolinum, Prašnou bránu a Obecní dům, zpívá skupina stoupenců hnutí Haré Krišna. Palladium-utrácíme poslední peníze. Ještě kávička… a – cesta metrem na nádraží.

Odjezd. Pozor, čeká nás vědomostní test o ceny! 25 otázek k dnešnímu putování. A výsledky? O třetí místo se dělí Pavel a Veronika, druhé místo zaujímá Kuba, a první místo získává…. Tramtaradá! – Míša! Fanfáry! Ceny rozdány. Uvelebujeme se ke spánku, někteří společně sdílejí fotografie, zážitky…

Návrat domů v nočních hodinách. Jsme unaveni a plni krásných dojmů. Nezapomenutelný den pro všechny účastníky zájezdu!

Jak to vidí děti?

Adam S.: Bylo to super, bolí mě nohy, užil jsem si to.  

Jakub T.:Líbilo se mi to, vadilo mně chození. Ale velice moc jsem si to užil. Dík.

Lucie Ch.: Mně se líbilo všechno. Asi nejlepší byla výměna stráží.

Jitka Ž.: Nejvíc se mi líbil Karlův most a výměna stráží.

Josef Z.: Výlet byl moc dobrý, nejvíc se mi líbil výhled z Petřína na Prahu. Výlet se mi moc líbil.

Jana Č.: Mně se výlet líbil. Nejvíc se mi líbila Zlatá ulička.

Pavel B.: Výlet byl super. Viděli jsme skoro úplně celou Prahu. Byl to nejlepší výlet v roce 2019.

Michaela S.: Výlet se mi líbil. Překvapila mě výměna stráží na hradě a líbila se mi Zlatá ulička. Myslela jsem si, že je Praha rušnější.

Ondřej T.: Dnes mě pobavilo to, že Šimon fotil vše, co viděl, Pavlovy vtipy a celkově celý výlet. Děkuji paní učitelce Kábrtové a paní učitelce Mrázkové za tento výlet.

Veronika B.: Výlet se mi moc líbil. Byl zajímavý, naučný, zábavný atd. Líbilo se mi vše, jela bych klidně ještě.

Ondřej Č.: Výlet se mi líbil. Viděl jsem zvonící orloj i střídání stráží, které jsem viděl poprvé.

Ondřej K.: Pobavil mě Gužík.

Šimon G.: Líbil se mi orloj a Petřín. Byl to pěkný zážitek s třídou. Budou to pěkné vzpomínky.

David Š.: Tenhle výlet jsem si velice užil, akorát mě bolí nohy.

Filip: Na výletě se mi nelíbil počet turistů (ale v Praze je to jasné). Jinak jsem si výlet velmi užil.

Marek Z.: Výlet se mi líbil. Petřín byl super. Zaujala mě Karlova Univerzita.

Jak to vidí učitelky?

Růžena M.: Jsem ráda, že vše proběhlo, jak jsme si namyslely, a deváťáci byli jedním slovem super! Doufám, že se žákům rozšířily obzory a sami také budou rádi cestovat a poznávat. Prostě dík!

Jitka K., tř. uč.: V nohách máme 16 km, v hlavě spoustu nových informací a u srdce nás hřejí společně strávené chvíle. Moji žáci, děkuji vám.

Zapsaly Jitka Kábrtová a Růžena Mrázková