Třetí třídy na škole v přírodě

„Dokázali jsme to! Dalo se to zvládnout i bez telefonu. Smutno mi bylo, ale jen trochu.“ Takové jsou reakce dětí třetího ročníku, které mají za sebou svou první školu v přírodě. Pro mnohé z nich to bylo poprvé, co spali někde čtyři noci. Horský hotel Portáš, krásná příroda, dech beroucí výhledy na Beskydy i západy slunce, ale hlavně kamarádi, kteří jsou super parťáci a fungují jako jeden tým, nám to pomohli zvládnout.

Na začátku byla velká očekávání, těšení se, ale také obavy. S kým budu na pokoji? Zvládnu to bez rodičů? Co když mi bude smutno? Usnu večer sám? Ledy se prolomily hned první den po příjezdu. Po příchodu na Portáš a ubytování jsme se pustili do prvních týmových her, které nás pohltily. Celý pobyt nám zpříjemňovala výborná kuchyně. Ježdění na buginách, koloběžkové a lukostřelecké závody, hry na hřišti, dovádění na průlezkách, kouzelný západ slunce, opékání špekáčků a poslouchání legend spojených s místními kopci, noční procházka utichajícím lesem, noční stezka odvahy zpět k hotelu bez baterek, návštěva horské služby, stezka lesem s kvízem, kreslení rostlinami, vyhledávání názvů místních rostlin na iPadech pomocí fotografií, ale i jedenáctikilometrový výlet na Malý Javorník a zpět. Tohle je jen malý střípek zážitků, které jsme si společně užili. Každý z nás se něčemu novému naučil. Stejně tak jsme se každý alespoň jednou v něčem překonali a jsme za to na sebe pyšní.

Jsem vděčná, že se této třídní akce účastnila většina dětí. Akce tohoto charakteru jsou nenahraditelné právě v tom, že se děti nejen mezi sebou ale i s učiteli mohou poznat jinak, než jen ve školním prostředí. Bylo velmi příjemné zjistit, že jsou děti samostatné a i v nenadálých situacích se umí zachovat správně a hlavně týmově.

Myslím, že za děti i učitele můžu říct, že jsme si naši první školu v přírodě skutečně užili a máme spousty krásných zážitků, na které budeme vzpomínat.

Za učitele Mgr. Michaela Bednaříková