Projektové setkání ve slovinském Makole

V rámci mezinárodního projektového setkávání Erasmus+ INNOVATIVE USE OF ICT TO IMPROVE STUDENTS LEARNING jsme měli v květnu příležitost navštívit základní školu Anice Černejeve v Makole ve Slovinsku.

Téma setkání bylo ICT and 4Cs for 21st Century skills (propojení informačních a komunikačních technologií se základními dovednostmi pro 21.století jako jsou komunikace, spolupráce, kritické myšlení a kreativita) https://www.youtube.com/watch?v=QrEEVZa3f98

Měli jsme příležitost nahlédnout do vyučovacích hodin mladších i starších žáků a porovnat výukové metody a formy s našimi zkušenostmi. Učitelé se věnovali jak běžné výuce, tak si připravili ukázkové hodiny naplňující téma projektového setkání.

Účastnili jsme se vzdělávacího workshopu zaměřeného na používání aplikace EON-XR (využití virtuální reality ve výuce).

Nedílnou součástí bylo také sdílení dobré praxe zúčastněných škol, které přináší inspirativní prvky, nové podněty k zamyšlení.

Neformální částí programu bývá poznávání regionu. Měli jsme možnost načerpat energii a inspiraci na nedaleké ekofarmě, ochutnat místní speciality.

Zážitková byla i návštěva Center Noordung – planetárium ve Vitanji, kde jsme si mohli promluvit s prvním humanoidním robotem ve Slovinsku – s Vitou, vyslechli jsme zajímavou přednášku a vyzkoušeli si simulátor létání. https://www.center-noordung.si/

Snažíme se během setkání naslouchat, sbírat nápady, přispět našimi zkušenostmi a především využít získané podněty v naší škole.

Poslední a závěrečné projektové setkání se uskuteční v červnu v italském Bari.

Za tým učitelů Mgr. Ludmila Němcová