Halloweenské strašidelné plesání

Po delší době se na naší škole uskutečnilo něco opravdu děsivého. Nemyslíme tím zrovna blížící se čtvrtletí… Využili jsme stále populárnějšího svátku Halloween a 31. 10. 2017 jsme pozvali žáky od 5. třídy na strašidelnou party s úkoly, tancem, stezkou odvahy a překvapením. 

Všichni účastníci do puntíku splnili jedinou podmínku – museli přijít v maskách, takže už u vchodu jsme některé žáky nepoznávali. Po úvodním přivítání, kterého se chopila Gabča Vinklerová, propukla módní přehlídka moderovaná Soňou Krčkovou, v roli modelek upírky, strašilky a příšery ze 6.B. Kde, jak a proč se začal slavit Halloween otestoval kvíz, který připravili Dan Šácha a Ondra Špendlík. Pak jsme čekali na překvapení – ovšem nečekali jsme nehybně, neboť celá aula se roztančila ve stylu Just Dance a snažila se vlnit stejně tak, jako Róza Slováčková a Anička Novotná. A najednou – z ničeho nic se mezi námi ocitla zombie: mrtvolný pohled, rozdrásané tričko, nebezpečně pomalé pohyby… A už po nás šla – tedy šel. To bylo ono slibované překvapení, multiumělec Charles. Mohli jsme pak obdivovat až strašnou hru jeho svalů, které předvedl při tanci. Musíme uznat, že žáci, které si vybral ke spoluúčinkování, mu mnohdy směle konkurovali! A byl nejvyšší čas vydat se na stezku odvahy. Za pomoci pana školníka deváťáci pod vedením Davida Váni a asistence Dominika Kostky připravili hrůzostrašné nástrahy při průchodu školním sklepem. Nebudeme mnoho prozrazovat, ale svou roli sehrála i tarantule, pomůcky z přírodopisného kabinetu (kostlivec, „Anča“) a jiné děsivosti (v neposlední řadě sami deváťáci…). Na konci stezky byli odvážlivci odměněni perníčkem (samozřejmě halloweenským, třeba ve tvaru netopýra, napekla paní učitelka Hromadová s osmáky). Důkazem toho, kolik lidí stezku zvládlo, je podpisová listina – samozřejmě se každý podepsal přiloženou krví… A pak se pilo (Nápoj věčného mládí, Krev jednorožce, Elixír lásky), tančilo, strašilo, kecalo… No prostě party jak má být.

Z toho, co jste přečetli, jste mohli poznat, že tato akce se zdařila jen díky tomu, že na ní „makala“ velká skupina dobrovolníků. Od učitelského sboru (bez nadšení paní Kábrtové, která se realizovala hlavně ve vymýšlení nástrah na stezce odvahy, nápadů paní Kovářové a Pritchard, perníčků paní Hromadové, výzdoby paní Mrázkové, luxusně vyřezané dýně od paní Němcové a dalších lidí, kteří přispěli už jen svou účastí!), přes dobrovolníky hlavně z 8. ročníku (Soňa a její modelky, Filip, který točil a fotil, Dan a Ondra připravili kvíz) a samozřejmě deváťáci, kteří byli zasvěceni do celé akce už od začátku a věnovali jí mnoho hodin práce (výtvarná stránka byla svěřena Báře Němečkové, zajištění rekvizit, příprava stezky, zajištění hudby – skvělý DJ David Váňa, dokumentování akce na videokameru a fotoaparát – Ondra Bečica, rychlá spojka a udržovatel napětí před stezkou odvahy Valda Valerián…). Byli prostě super. Díky patří také paní ředitelce, která se ani nenechala moc dlouho „ukecávat“, sehnala perfektní aparaturu, aby škola opravdu pořádně zaduněla, a zajistila u dobrovolných hasičů  odvoz pro žáky z Provodova, kteří by jinak přijít nemohli… V neposlední řadě děkujeme paním uklízečkám, na které ten pravý horor čekal 1. listopadu ráno…

Neodpustím si jednu učitelskou doušku – hodně pomohly samy děti. Samy přicházely s návrhy, chystaly rekvizity, nacvičovaly… Přestože někteří mohou argumentovat, že šlo jen o hloupou zábavu, i tu zábavu musel někdo naplánovat, uskutečnit, možná i zažít zklamání a neúspěch z toho, když něco nevyšlo podle představ. My za katedrou jim můžeme říkat o reálném životě co chceme, pokud tu realitu nezažijí, stejně jim naše řeči, „moudré rady“ mnohdy připadají přehnané, zbytečné. Přeju jim pocit úspěchu, doufám, že si vezmou ponaučení z toho, co se nepovedlo. Je fajn, že do toho – dobrovolně – šli!

Na vlastní oči zažila a sepsala
Jana Hrubá, jedna ze strašidel této školy