Jsem laskavec

Laskavost jako lidskou vlastnost lze rozvíjet a kultivovat. To je myšlenka, na které staví celorepublikový happening #jsemlaskavec. Akce je organizována Nadací Karla Janečka a je určena pro týmy dětí z mateřských, základních a středních škol, dětských domovů, zájmových kroužků a dalších vzdělávacích institucí. Cílem je ukázat dětem, jak skvělý pocit v nás vykonání dobrého skutku může zanechat.

Každý dětský tým, který má o účast na akci zájem, se zaregistruje na stránkách nadace a vybere si nějaký dobrý skutek. Může jít o sbírku pro zvířecí útulek, dobročinný bazar, úklid, pomoc seniorům, fantazii se meze nekladou. Tým dobrý skutek podrobně naplánuje a v týdnu před Světovým dnem laskavosti ho vykoná. Tři náhodně vylosované týmy jsou pak od nadace odměněny drobnými cenami.

Členové Žákovského parlamentu ZŠ Želechovice nad Dřevnicí se rozhodli naši školu do celorepublikové akce taky zapojit a jako dobrý skutek si vybrali úklid okolí školy. A tak se v pátek 11. listopadu 2022 okolo školy zametalo, uklízely se odpadky, hrabalo se listí, na školní zahradě se rylo, uklízela se nářaďovna, natíraly se kmeny stromů…

Do akce se na výzvu „parlamenťáků“ rozhodly zapojit všechny třídy 4. až 9. ročníku a odvedly kus dobré práce. Okolí školy je uklizeno, školní zahrada je připravena na zimu, děti měly možnost prožít příjemný pocit z pomoci druhým.

Mgr. Lenka Oborná