Na skok ve Vídni

Nejen pro žáky-němčináře byl určen jednodenní zájezd do Vídně. Ochutnat trochu z atmosféry bývalého hlavního města C. a K. monarchie se v pátek 21. října vydalo 52 žáků 9. ročníku. Vídeňané jsou naštěstí na turisty připravení, a tak své jazykové schopnosti mohli zapojit všichni (když to nešlo jinak, tak i anglicky, popř. rukama nohama).

Abychom nezvyšovali koncentraci českých dětí na jednom místě, každá třída měla svůj program – společně jsme strávili jen cestu vlakem (mimochodem: z Otrokovic jste ve Vídni za necelé dvě hodiny, bez přestupu!). A zvlášť zpáteční cesta byla plná dojmů: Stephansplatz, Stephansdom, Schönbrunn, Haus des Meeres (okusování rybičkami a výhled na Vídeň z 11. patra v ceně), Naturwissenschaftliches und Kunsthistorisches Museum, U-Bahn, Tiergarten (koaly a pandy, tučňáci císařští, kteří vypadají trochu jako rozcuchaný „Franta Pepa Jednička“), Mozartkugeln, Hofburg… Paní učitelky si vychutnaly kávu a Sachertorte s výhledem na zahrady Schönbrunnu z letohrádku Gloriette. Takové zájezdy nejsou prospěšné jen z důvodu praktického použití jazyka: orientace ve městě, komunikace s průvodčím ve vlaku, placení cizími penězi, schopnost přepočítat si cenu výrobku na koruny (a posoudit, zda za takovou cenu koupím), německé názvy ulic, nápisy a reklamní poutače, automat na jízdenky, mísení kultur ve velkém městě, někteří žáci udělali svou první zkušenost s dopravou metrem… Žáci 9.B se zúčastnili ankety na téma veganství a také si zazpívali a zatančili s místními „street artists“. No a samozřejmě rozchod 😊. Stálo by za to spočítat, kolik znalostí, dovedností a kompetencí jsme vynaložili.

Velmi příjemný bonusem je, že do mnoha památek ve Vídni mají školní skupiny (popř. i děti do 19 let, pokud jdou s rodinou) vstup zdarma. Nikdo nepotřebuje vidět razítko, jednou je muzeum pro vzdělání, tak pojďte. Sbírky zvířat a minerálů, úžasné oddělení antropologie, expozice artefaktů z Egypta, antické umění, kameje, sbírka mincí, originály Tiziana a Michelangela – vše možno vidět na vlastní oči. I Willendorfskou venuši (člověka překvapí, jak je prťavá).

Vídeň už se začíná halit do vánočního, počasím naštěstí náš zájezd naplňoval představu o hezkém podzimu. Troufáme si tvrdit, že Vídeň se svou kosmopolitní a k turistům otevřenou atmosférou zapsala u všech natolik, že si návštěvu rádi zopakují i soukromě.

Doprovázející paní učitelky a asistentky