Erasmus+, Aveiro – Portugalsko

Naši učitelé se snaží neustále vzdělávat, jít s dobou, využívat moderní technologie, aby výuka bavila nejen učitele samotné, ale hlavně naše žáky. Hodně nás posunuje kupředu projekt programu Erasmus+ INNOVATIVE USE OF ICT TO IMPROVE STUDENTS LEARNING. Díky němu jsme již více jak dva roky v úzkém kontaktu s pěti školami z Portugalska, Slovinska, Norska, Polska a Itálie. V rámci projektu mají naši učitelé možnost navštívit každou z těchto škol. Tentokrát jsme měli možnost podívat se do škol Escola E.B. 2-3 Aradas a Escola Secundária Dr. Mário Sacramento v portugalském Aveiru. Kromě poznání historie města díky školou naprogramované interaktivní mobilní aplikaci jsme se seznámili s výuku informatiky v obou školách. Vyzkoušeli jsme si programovaní LEGO Education Spike Prime a MI-GO robot, které nás velmi zaujalo. Je velmi intuitivní, zábavné a vhodné i pro děti mladšího školního věku.

Závěr našeho setkání byl jako tradičně věnován prezentacím každé ze zahraničních škol. Prezentující se pochlubili svými pokroky v ICT vzdělávání od posledního setkání. My jsme prezentovali také. V rámci výuky programování aktuálně využíváme zejména vizuální programovací jazyk Scratch, a to na prvním i druhém stupni. Snažíme se tak rozvíjet informatické myšlení našich žáků.

Jsme rádi, že můžeme být součástí tohoto velmi inspirativního projektu a těšíme se na další, předposlední, výjezd v květnu. Tentokrát do základní školy v Makole na Slovinsku.

Mgr. Michaela Bednaříková