Beskydské učení

V Moravskoslezských Beskydech se měli současní páťáci se svými pedagogy učit už v minulém školním roce. Jenže první vlna pandemie COVID 19 domluvenou školu v přírodě zmařila. O to víc jsme měli chuť uspořádat ji ve stejném prostředí letos. Situace dlouho nevypadala optimisticky, ale nakonec se žáci V. A a V. B v doprovodu třídních učitelů, asistentky pedagoga Marie Hrubé a vychovatelky Michaely Bařinové vydali 20. 6. do Domu sv. Josefa ve Starých Hamrech.

Tato horská chata nám poskytla vynikající podmínky nejen ubytováním a stravováním, ale také polohou na hřebenu hor v blízkosti turistických tras a svým zázemím – terasou, bazénem, ohništěm a venkovním hřištěm. To jsme využili ihned po úvodní procházce do okolí chaty k několika zápasům ve florbalu, kopané a vybíjené. Účastnila se jich také většina pedagogů.

Každé dopoledne bylo vyhrazeno učení. V pondělí ho vystřídaly kolektivní pohybové hry na hřišti, odpoledne jsme se prošli směrem do centra Starých Hamer, následovalo osvěžení v bazénu a várka večerních her ve venkovním prostředí.

Na úterní program jsme se dlouho psychicky připravovali. Měli jsme v plánu podniknout 22 km dlouhou túru na Lysou horu a zpět. Dopoledne to však vypadalo, že nás počasí nepustí – jeho nepřízeň jsme zaháněli učením. I děti, kterým se na „Lysou“ nechtělo, vyhlížely netrpělivě z oken konec bouřky. Nakonec jsme s drobným deštěm v zádech vyrazili a po celodenní chůzi všichni a ve zdraví túru zvládli. Klobouk dolů před našimi žáky – tam i zpět šli bez protestů, naříkání, stížností a v solidním tempu. Počasí se umoudřilo a většinu cesty se do nás opíraly ostré sluneční paprsky.

Středa byla odpočinkovější. V blízkém lese a v okolí hotelu děti v rámci zajímavé hry hledaly cestky k pokladům. Každá ze tří skupin, které byly nalosovány, mohla uspět a jeden ze tří pokladů najít. Uspěli nakonec všichni. Po poledním klidu jsme se na hřišti věnovali různým sportům, večer jsme symbolicky završili program školy v přírodě táborákem, opékáním špekáčků a zpěvem písniček.

Čtvrteční loučení s chatou, jejím okolí a Beskydy bylo hořkosladké. Těšili jsme se domů, ale zároveň nás mrzelo, že pobyt v nádherném prostředí se skvělou partou dětí a pedagogů končí.

Na shledanou, Beskydy, určitě se nevidíme naposledy!  

Mgr. Lukáš Kollarčík a Mgr. Bronislava Babíková