Adaptační kurz žáků 6. ročníků

Sokolovna v Lípě ožila v minulém týdnu ve dnech 7. – 8. 9. a 10. – 11. 9. 2020 adaptačním kurzem 6. ročníků ZŠ a MŠ Želechovice nad Dřevnicí. Šesťáci se pod pedagogickým vedením třídních učitelů Mgr. Jana Chluda a Mgr. Kláry Zorkové, asistentek pedagoga Anety Urban a Blanky Knapové a školní metodičky prevence Mgr. Blanky Gallové snažili lépe poznat, budovat vzájemné vztahy a začlenit mezi sebe nové spolužáky.

Kurz zahájil diskusní kruh, ve kterém holky a kluci mluvili o svých pocitech, očekáváních, ale i možných obavách. Ve hře jména po kruhu si zapamatovali jména nových spolužáků a spolužaček, při trasování spolupracovali tak, aby každý postupně chytil nejprve jeden, později dva či tři míče.

V týmových hrách stavěli co nejvyšší věže ze špejlí a měkkých bonbonů, luštili křížovky, sudoku či Morseovu abecedu nebo hledali odpovědi na otázky z knih Harryho Pottera. Živé pexeso a netradiční olympiáda bavila nejen žáky, ale i učitele, kteří si s chutí zasoutěžili.

Sportovní aktivity nabídly množství štafet, turnaj v přetahování lanem, míčové hry, ale také rozcvičku v ranní rose. Večerní stezka odvahy či spacáková jízda a diskotéka v režii žáků byly nejen příjemným překvapením, ale i napínavým zakončení náročného dne.

Rádi bychom poděkovali vedení obce Lípa i paní Khalusové za to, že nám umožnily realizovat adaptační kurz v tak hezkém a příjemném prostředí lipské sokolovny a už teď se těšíme na další spolupráci!

S celkovou rekapitulací uplynulých dnů nám pomohla také paní ředitelka Mgr. Jarmila Machalíčková, která na závěr ve škole se všemi účastníky zhodnotila atmosféru, program i přínos celé akce.

Mgr. Blanka Gallová

Z ohlasů žáků:

„Překvapilo mě, že se s námi novými bavili. A nejlepší hra byla netradiční olympiáda.“

„Bylo to super, hlavně se mi nejvíc líbila stezka odvahy.“

„Mně se líbilo skoro všechno, akorát bych dala delší večerku.“

„Líbilo se mi, že jsme měli pestrou snídani a dlouhou přestávku.“

„Tohle byl můj první adaptační kurz a velmi se mi líbil.“

„Akorát mě trochu bolí nohy, ale jinak mě to moc bavilo.“

„Rada pro vás – mohli byste udělat delší přestávky.“

„Pobyt byl úžasný, nevím, co vytknout. Nejvíc mě bavily hry na týmy a přetahovaná.“

„Pobyt byl skvělý a rád bych si ho zopakoval.“