Středověká škola v přírodě

Naši čtvrťáci se v týdnu od 10. do 14. června ocitli ve středověku. Jeli jsme totiž na školu v přírodě. Na bujném oři (tedy autobusem) jsme jeli do vzdáleného hradu (hotelu Cherry na Horní Bečvě) a trénovali rytířské dovednosti (učili se a sportovali). Drobná vysvětlivka: Naše škola v přírodě byla letos zaměřená na historii, na středověk, na to, jak se dřív žilo.

         První den jsme se rozdělili do skupin a vyrobili jsme si své znaky. Říkali jsme si War Lions, Lovci pokladů, Hafíci, Hvězdy, Rockeři, Youtubeři a Gardiens.  V těchto skupinkách jsme plnili různé úkoly a hráli hry.  Hodně nás nadchla krásná okolní příroda, zvlášť přehrada. Mohli jsme se v ní koupat, přímo u ní jsou „protahovací“ prolézačky, na těch jsme se vyřádili.

         V úterý jsme jeli po obědě na výlet do Rožnova pod Radhoštěm, na Dolní Paseky. Nachází se tam ruční výrobna svíček, mohli jsme se podívat do provozu a obarvit si svíčky. Protože jsme nikdy ve svíčkárně nebyli, moc se nám tam líbilo (také v jejich prodejně).

         Ve středu nás krom učení a koupání čekala také stezka odvahy, jak jinak, když jsme byli na středověké škole v přírodě. „Bojácné“ šlechtičny se odvážily samy, „odvážní“ rytíři pro jistotu po dvou.

         Ve čtvrtek nás čekal výlet do rožnovského skanzenu – navštívili jsme valašskou dědinu a dřevěné městečko. Poseděli jsme ve školní lavici ze školy ve Velkých Karlovicích, dívali se pod ruce kováři, šperkařce, pánovi vyrábějícímu píšťalky. Zavzpomínali jsme také na pohádky. V rožnovském skanzenu se totiž natáčela pohádka Dvanáct měsíčků, takže už přesně víme, odkud jel Josek na lyžích či kde bydlela Maruška.

         Během celé školy v přírodě jsme hráli hry „zaměřené“ na středověk, např. Šlechtici prchni, Hra na malomocné. Snad největší úspěch sklidila hra Tichá pošta na lidové písně. První z týmu dostal lístky se jmény lidových písní. Postupně je měl pantomimicky (tedy potichu) ukázat druhému kamarádovi, ten třetímu a třetí poslednímu, který napsal název písně na papír. Vypadalo to na první pohled velmi jednoduše, ale na pohled druhý… Dáváme tak tip na dlouhý letní večer.

         V pátek jsme vyhodnocovali soutěž o nejlepší středověký tým a rozdali odměny. Mockrát za ně (i za sladkosti) děkujeme rodičům.

Mgr. Marie Oškerová, Mgr. Michaela Dolanská, Aneta Blažejová