Naši šesťáci na hasičské stanici

V průběhu školního roku absolvovali žáci 6. A v rámci programu Hasík dvě besedy se členy zlínského hasičského záchranného sboru. Cílem byla výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Příjemnou tečkou za oběma besedami byla pro děti návštěva hasičské stanice ve Zlíně.

V úterý 22. 5. jsem s 6. A navštívili hasičskou stanici ve Zlíně. Do Zlína jsme přijeli o něco dříve, tak jsme mohli jít na chvilku na parkourové hřiště. Na hřišti jsme se dostatečně vyřádili a šli jsme na hasičárnu.

Na stanici nás přivítali dva příjemní hasiči, kteří nás dovedli do místnosti, ve které jsme si odložili věci. Pak nás odvedli do garáže a cestou se ještě zastavili v uličce, kde byly mapy a rozpisy služeb, které nám vysvětlili. Následně nám ukázali svou výstroj a výzbroj. Obleky a helmy jsme si mohli i vyzkoušet.

Když nám otevřeli hasičské auto, úplně jsme „čučeli“, kolik toho hasiči potřebují. Z auta například vytáhli stroj, který postavili proti nám, zapnuli ho a ten začal velmi silně foukat. Vysvětlili nám, že když je v místnosti hodně kouře, vezmou tento přístroj a kouř rozfoukají. Taky nám ukázali, že mají velké lékárničky a vakuové matrace. Jednu jsme si mohli i vyzkoušet.

Když jsme se mohli posadit do hasičského auta, byli jsme z toho všichni nadšení. Jenže z auta jsme šli brzy ven, abychom si vyzkoušeli, jak stříhají hydraulické nůžky. Ty mohou stříhat i silou několika tun. Byla to sranda.

Hasiči nám ještě ukázali čtyřkolku a všechny hadice.

Tato exkurze byla velmi zajímavá. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o hasičích, o jejich autech a o všem, co je v jejich oboru důležité.

Stanislav Krček, 6. A