Den kostela

Kostely bývají jednou z nejstarších památek v obci. Jejich význam historický, architektonický, náboženský… má vyzvednout již tradiční Noc kostelů. Protože ale žáci v noci ve škole nejsou, připravili jsme pro žáky 4. a 6. ročníku Den kostela.

Program a kvíz měli na starosti žáci z vyšších ročníků, kteří navštěvují hodiny náboženství – protože ti mají ke svému kostelu zvlášť „blízko“. Pan farář přivítal třídy krátkou prezentací o kostelích a byl připraven zodpovědět všechny zvídavé otázky. Pak se třídě věnovali její průvodci: Soňa a Lukáš, Jitka a Víťa nebo Míša a Verča. Ukázali zajímavá místa v kostele, vysvětlili, co bylo nejasného. Prakticky také předvedli využití zpovědnice… Vše dokumentoval svým fotoaparátem Šimon.

Věřím, že celá akce byla přínosem jak pro návštěvníky (některé děti byly v želechovickém kostele poprvé, čtvrťáci pěkně zúročili své vědomosti z vlastivědy, šesťáci si rozšířili rozhledy v tématu „Moje obec“), tak pro průvodce, kteří si samostatně nachystali průvodní slovo i závěrečný kvíz (velký dík, Soňo). Osobně oceňuji nasazení zainteresovaných žáků a domnívám se, že je potřeba seznamovat děti s kulturními a duchovními souvislostmi ve společnosti – přestože někteří žáci tvrdili, že jsou ateisté, Vánoc by se asi vzdávali jen s těžkým srdcem – a proto by také měli vědět, proč Vánoce slavíme. Podařilo se také propojit dvě místní komunity – školní a křesťanskou. Děkuji také za ochotu a čas panu faráři.

Byli bychom rádi, aby se ze Dne kostelů stala nová tradice naší školy – už teď máme spoustu nápadů, jak „vylepšit“ další ročník.