Den Země 30.4.2018

Jako všude ve světě tak i na naší škole jsme si připomněli v pondělí 30.4. Den Země. Vzhledem k tomu, že část žáků byla v oficiální celosvětový Den Země připadající na 22. 4. v Anglii, rozhodli jsme se využít pondělí před státním svátkem k „blahopřání Zemi činem“. 

Začalo se ve třídách, kde bylo úkolem dětí vyrobit cokoli prostorového z plastu a jiných odpadů. Je vidět, že jejich fantazie je obrovská: vznikala nejrůznější někdy i překvapivá díla – od realistických přírodopisně laděných zvířátek i velkých zvířat a květin až po různé zavlažovací mechanismy, roboty či jiné podivné postavy. Odbornou porotu při hodnocení nejvíce zaujal na prvním místě Ježek z 5.A, na druhém a třetím místě Žirafa z 6.A a Letní láska z 8.A.

Poté postupně odstartovaly týmy z jednotlivých tříd, které procházely v okolí školy připravená stanoviště a plnily různorodé praktické úkoly: ze zdravovědy, recyklace, matematiky v přírodě, „hmatky“, geografie, angličtiny, sportovních aktivit i přírodopisných znalostí. Domnívám se, že žáci ocenili i tuto formu učení a opravdu prokázali jak duchapřítomnost, orientaci v terénu, využili teoretické znalosti i svou vynalézavost a obratnost.

Na konci okruhu žáky čekalo doplnění pitného režimu (počasí nám přálo, takže bylo co doplňovat!) a ochutnávka chleba s pampeliškovým medem, na jehož výrobě se podíleli žáci 7. B třídy a 8. ročníku.

Díky této akci vznikl i nový druh stromu, a to „Želechovičník základkový“, jehož listy tvoří otisky rukou našich žáků.

Doufám, že jste si všichni tento prosluněný, hravý, ale i poučný den v přírodě a s přírodou užili. Chtěla bych poděkovat za pomoc při organizaci nejen všem svým kolegům, ale také mým skvělým deváťákům.