Retro v naší škole

Milé děti, milí učitelé,
Rádi bychom vás pozvali do našeho Retro muzea, které jste mohli vidět ve vestibulu školy. Společně si můžeme zavzpomínat na dobu, kdy vaši rodiče a prarodiče byli malí. Prosíme vás, věci nám neničte a neberte domů. Přeji hezký den.

Tato slova zazněla v pondělí 9.4. v ranním školním rozhlase od malého prvňáčka Tomáška Bařiny. Odstartoval tak krásný výlet do dob mládí našich maminek za vzpomínkami, jak se žilo v dobách dávných i nedávných.

Téměř měsíc nosily děti za pomoci svých rodičů do školy věci, které našly na půdách a ve starých truhlicích po babičce. Pomalu se tak tvořil „Kufřík vzpomínek“ a naše muzeum se plnilo spoustou starobylých věcí.

Naše současné děti mají svůj svět. Díky promítání prezentací jsme jim připomněli, jak žili jejich prarodiče a co jim ulehčovalo život. Ve školní družině se děti doslova nadchly retro hrami, které se dědí z generace na generaci. Např. skákání přes gumu, přebíraná nebo školka s míčem a švihadlem. A co by to bylo za vzpomínku, kdybychom si nezamlsali…. Legendární krupičku, sypanou Grankem a cukrem, na talíři uprostřed té dobroty kus tajícího másla, jsme vařili přímo na chodbě v naší retro kuchyni. To byla panečku mňamka.

Děkujeme paní Januškové, paní Macháčkové, paní Nedbálkové, paní Pekařové, paní asistence Zuzaně Adamcové, paní učitelce Pritchard, Dominiku Kolaříkovi a dalším rodičům, kteří zapůjčili úžasné exponáty, bez kterých by se naše výstava nemohla konat.

Když si člověk uvědomí ten obrovský posun, nemůže se ubránit pocitu, že není namístě si jakkoliv na cokoliv stěžovat. Jistě, dnešní doba má své problémy a má jich mnoho, přesto, když si uvědomíme, v čem lidé dříve žili, měli bychom tak nějak zpokornět a být vděční za ten v jistém směru nevídaný luxus, ve kterém žijeme.

Děkujeme paní Adéle Krejčí za krásné fotky k prezentaci.

Michaela Bařinová