Návštěva VIDY- zážitek, na který se nezapomíná

 
V úterý ráno vyrazilo 40 malých výzkumníků směr Brno, do vědeckého centra VIDA. 
Cesta utekla rychle, a najednou se před námi otevřela obrovská hala, kde na nás čekalo přes 170 interaktivních exponátů, díky kterým jsme začali  objevovat, jak funguje svět kolem nás 
Než jsme se rozdělili na dvě skupiny, čekala nás show věnovaná 200. výročí vynálezu bicyklu. Od dnešního dne už víme, že jizda na kole není vůbec jednoduchá, jaké fyzikální principy nám pomáhají udržet na kole rovnováhu, co je to levitující smyčka, jak překoná roztočené kolo gravitaci. 
 

 
Pak už nás čekaly výukové programy. Z našich prvňáčku se stali malí alchymisté v bílých pláštích. Díky, pro nás až kouzelných, pokusů jsme zjistili jaké vlastnosti mají věci a látky, které běžně používáme.Z kapaliny  jsme připravili pevnou látku, z pevné látky plyn, zasoutěžili jsme  si v rozpouštění ledové kostky a uviděli jsme, co se může stát, když smícháme jedlou sodu s octem. 
Pro naše starší kamarády byl připraven program Chytřejší než Holmes. Pomocí zapeklitých i zábavných úkolů se podrobněji seznámili nejen s exponáty, ale především s jevy, které představují. S jejich pomocí pak získali informace, které je dovedli až k závěrečnému heslu, s nímž otevřeli skříňku s pokladem. 
Mezi hraním nás čekala svačinka a oběd, co nám připravily maminky. Taky jsme si koupili pár dobrot a suvenýrů. Prostě jsme si dnešní den super užili a dověděli se mnoho nového a zajímavého. Bohužel i čas v herně utekl moc rychle, a byl čas vydat se zase zpátky domů. 
Už teď začínáme plánovat, kam vyrazíme příště. 
                                                                                            Za dospělé výzkumníky
                                                    paní učitelky Mgr. Ludmila Němcová a Mgr. Michaela Dolanská
                                                             a.pani asistenty Martina Vojtěšková, Aneta Blažejová