Noc s Andersenem

Už jste někdy nocovali ve škole? Jestli ještě ne, věřte, že je to nezapomenutelný zážitek. Vyprávět by vám mohli naši nejmladší žáci. V rámci celosvětové akce Noc s Andersenem, která se letos konala 29. 3. 2019, se v pozdních odpoledních hodinách do školy nastěhovalo 62 dětí s odhodláním zažít dobrodružství.

Po přivítání pohádkovými postavami, za které se převlékly naše paní učitelky a asistentky, jsme se rozdělili do menších skupin. Každá skupina obdržela soutěžní kartu. Do té jsme během večera sbírali písmenka, ta tvořila tajenku. Také jsme „olistili“ strom Pohádkovník lístečky s názvem naší oblíbené pohádky, vyškrabovali pohádkové postavy. Zjišťovali jsme, kdo to vlastně byl pan Andersen, a kde žil. Dozvěděli jsme se, že albatros může být jak pták, tak nakladatelství pro děti. Silným zážitkem byla noční hra s baterkami, kdy jsme procházeli sklepením a hledali písmenka do tajenky. Mnohdy jsme dřív našli poplašeného pavouka nebo spolužáka. Celý večer rychle utekl a byl čas se nasoukat do spacáků. Ještě před čtením pohádky na dobré usínání, jsme stihli vyzkoušet světelnou show našich baterek a vytvořit stínové příšery. Pak už nás zmohl spánek a tiše jsme oddychovali až do rána.

Když jsme ráno vystrčili naše rozčepýřené hlavy z pelíšků, asi jsme si ani neuvědomili, že jsme kromě krásného zážitku z nocování ve škole dokázali ještě něco. Mnozí z nás zvládli spát mimo domov, bez rodičů, udělali velký krok k samostatnosti. Na tuto noc budeme jistě dlouho vzpomínat a těšíme se zase za rok.

Mgr. Ludmila Němcová, Mgr. Michaela Dolanská, DiS. Martina Vojtěšková a Aneta Blažejová