Lyžařský kurz pro 4. a 5. ročníky – Újezd

V termínu 18. – 22. 2. 2019 se rozhodlo 43 lyžařů a lyžařek z prvního stupně vylepšit své sjezdařské dovednosti. Každé ráno jsme dojížděli do nedalekého Újezdu, kde jsme si užívali sněhu na příjemném svahu a každé odpoledne jsme se vraceli o půl druhé na oběd do školní jídelny. Součástí lyžařského areálu je i nově přistavená velká společenská místnost, která nám sloužila jako zázemí pro přezouvání lyžáků, svačiny a hraní her.

Protože obouvání lyžáků není jednoduchá věc, měli jsme štěstí a nabídla se jedna z maminek, Hana Ďuláková, která jezdila s námi každý den a pomáhala nám s obouváním i ostatními organizačními záležitostmi. Moc jí tímto děkujeme a vážíme si jejího času i ochoty.

Počasí nám přálo, sníh držel a my jsme mohli posunovat své lyžařské hranice dál a dál. Lyžaři byli rozděleni do čtyř družstev, která si sama vybrala název – Snow Lions, Snow Satrs, Bažinky a Gabčáčci. Družstva byla vedena zkušenými instruktory, se kterými si lyžaři mohli vyzkoušet zajímavé cviky a v průběhu celého týdne také spoustu netradičních pomůcek. Mezi nejoblíbenější patřil padák, který si děti zapnuly kolem nohou, další dva rožky chytily do rukou a užívaly si jízdu z kopce.

K lyžování neodmyslitelně patří také závod ve slalomu, který jsme si zajeli v profesionálních brankách ve čtvrtek. Jak to dopadlo a kdo získal cenné kovy?

Snow Lions:

1. David Chmela

2. Viktor Štverka

3. Adéla Zichová

Snow Stars:

1. Kristýna Křupalová

2. Darja Karpeková

3. Karolína Večeřová

Bažinky:

1. Petra Šimerová

2. Veronika Kristková

3. David Špendlík

Gabčáčci

1. Ondřejka Talašová

2. Tereza Slouková

3. Jan Smýkal

 

Všichni závodníci se snažili a svým soutěžením si zasloužili sladké odměny i upomínkové předměty. Na závěr týdne dostal každý lyžař i lyžařka od svého instruktora sněhové vysvědčení, kde bylo vypsáno, co všechno už umí, jak si celý týden vedl a co má udělat pro své další zlepšení.

Mezi lyžaři vládla celý týden dobrá a velmi přátelská nálada. Byli neskutečně snaživí a rady, jak se zlepšit, si brali skutečně k srdci a pracovali na sobě. Všichni z nich udělali opravdu velký pokrok. Rozhodně bych chtěla ocenit jejich sportovní chování na svahu, kdy si při pádech (které zažije každý, kdo zkouší své hranice) navzájem pomáhali.

 

A jak se na týden plný lyžování ohlížejí lyžaři a lyžařky?

„Nejvíc mě bavily jízdy ve dvou na kruzích a s hůlkami s kamarádkami!“ Petra Š.

„Byl jsem na lyžáku a bylo to tam moc dobrý a hlavně tam byla sranda, moc mě to tam bavilo.“ Kuba M.

„Na lyžáku mě hodně bavilo, že jsem se zlepšil a si vyzkoušel si i carving.“ Dominik K.

„Mám velkou radost, že jsem se konečně naučila chytat pomu na vleku, nepadám a naučila jsem se lyžovat s hůlkama.“ Nikča Š.

„Na lyžařský kurz s prvním stupněm jsem jela jako pomocnice při zapínání lyžáků, přileb apod. Milí rodiče, věřte, že celý kurz byl veden profesionálními instruktory, které najdete možná jen v lyžařských školách. Hlavně celý týden byl prodchnutý zábavou, humorem a láskou k dětem, kterou všechny paní učitelky i instruktorky mají ve svých srdcích.“ Hana Ďuláková, předseda SRPŠ

Za instruktory vedoucí kurzu Mgr. Michaela Dolanská