Titanic připlul do Brna

V pátek 1. 2. v době pololetních prázdnin jsme společně s rodiči navštívili putovní velkolepou výstavu Titanic. Expozice, kterou po světě navštívily miliony návštěvníků představuje reálné prostory legendárního plavidla, které v roce 1912 kleslo na dno Atlantiku. Provedení výstavy nás doslova nadchlo.

V 11.00 dopoledního času vstupujeme na palubu. U vstupu dostáváme repliku palubního lístku se jménem jednoho z pasažérů, který se skutečně na Titaniku plavil. Tím jsme získali novou identitu a stali jsme se opravdovými pasažéry lodi. Na konci výstavy jsme si dané jméno našli na přehledné tabuli a zjistili si, zda náš cestující přežil, či ne. Byl to jeden z velmi silných zážitků.

Výstava zobrazuje stovky originálních exponátů, které byly nalezeny na dně oceánu. Děti si dále mohly projít skutečnými kajutami, salonky i částí strojovny lodi. Velmi zajímavý byl pro všechny dotek ledovce a možnost vyfotografování se na přídi lodi. V rámci výstavy byla pro děti připravena naučná zábavná stezka s pokladem.

Obrovské množství informací, které na výstavě můžete číst, poslouchat z audio průvodců, nebo prostě jenom tak vnímat, ve vás zanechá hluboký emocionální dojem. Uvědomíte si, jak lidé žili, jak cestovali, jak moc bohatí či chudí mohli být a co na cestách potřebovali. Dáte si do souvislostí, jak drahá byla cesta první třídou, jaké byly rozdíly ve kvalitě služeb a kdo si mohl kterou třídu dovolit využít. Vězte, že lodní lístek do kajuty třetí třídy stál přibližně tolik, co dnes stojí levnější letenka přes oceán😊

Máte jedinečnou šanci. Stojí to za to https://www.titanicvystava.cz/

Fotky z výstavy si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Michaela Bařinová a Hana Marková