Vysoké Pole „Ovčí vlnění“

V úterý 20. 11. 2018 jsme jeli se třídou na školní výlet. Ranní vstávání bylo neúspěšné. Vůbec se mi nechtělo z postele, ale nakonec jsem vstala. Hned poté jdu na záchod a umýt si obličej. Potom se jdu obléct a nachystat si svačinu a věci na výlet.

V půl osmé jsem vyšla s kamarádkou z domu. Šly jsme ještě do obchodu a potom už na zastávku. Čekaly jsme tam aspoň půl hodiny. Jak přišli všichni spolužáci kromě některých, protože nemohli, vyjeli jsme. Cesta trvala 45 minut, takže jsme tam byli po deváté hodině. Po příjezdu nás čekala krátká cesta k místu. Na začátku nás přivítala zvířata. Stála tam pěkná dřevěná chaloupka, stáje, stodola, obydlí a ohrady pro ostatní zvířata. Nejdříve jsme museli chvíli počkat na paní instruktorku Radku Brtišovou, která nás provedla a říkala, jak se o ovečky stará, stříhá a co s vlnou potom dělá. Také nás přivítali dva rezaví kocouři, kteří si nás hned oblíbili. Potom nás zavedla paní instruktorka do chaloupky a tam nám vyprávěla o vlně – co se s ní dělá, která ovce měla nejvíce vlny, jak dlouho se stříhají a další zajímavosti. Také nás naučila plstění. Dostali jsme zajímavou jehlu, kterou jsme píchali s vlnou do molitanu. Ještě nám dala formičky, aby z toho něco vzniklo. Paní nám ukázala jejich malý obchůdek, kde měli rukodělné práce a potom hurá na oběd. Měli jsme řízek s hranolky. Po obědě jsme se vrátili a šli na procházku, která byla akční. Dostali jsme od paní Jany Richterové papír, na kterém byly obrázky, které na Environmentální centrum navazovaly. Na konci nás čekal poklad. Jak měly hotovo všechny skupinky, tak jsme si ještě povídali o ochraně přírody. A to byl už konec programu. Když jsme šli na zastávku, byla tam veřejná studna, v které plavala ryba, a k tomu ještě začalo hodně sněžit. V autobuse byla legrace a cesta rychle uplynula. Kousek před domem se stala havárie, a tak jsme museli ještě čekat, ale potom už jen cesta pěšky domů.

Byl to pěkný výlet. Škoda, že nejeli všichni. Bylo to zajímavé a dozvěděla jsem se novinky. Děkuji Vám za výlet, paní asistentko Staňková, moc pěkně to bylo nachystané i Vám, paní učitelko Bažantová.

Autor: Šárka Zichová 8.A

Korektor: Blanka Gallová