Kroužek vaření

Ve školní kuchyňce se v tomto školním roce zhruba jednou za 2 týdny děly věci… Našlo se totiž pár statečných mladých mužů (zpočátku) i slečen z 5. a 6. ročníku, kteří se rozhodli zdokonalit se v kuchařském umění (či vůbec jen koketovat s myšlenkou něco si uvařit…).

Celý rok pilně krájeli, míchali, solili, obraceli, opékali, smažili, šlehali, dusili, ochutnávali – odměnou jim byla vlastníma rukama připravená krmě. Nedávali jsme si malé cíle, zvládli jsme připravit například:

Gulášovou polévku, jablečný koláč, nepečený jablečný dort, česnečku, lívanečky, bramboráky, napekli jsme na Vánoce (několik rodinných receptů, karamelové ježky, vanilkové rohlíčky…), posilnili jsme se pizzou, zkoušeli jsme udělat mističky z čokolády, frankfurtskou polévku, cookies, jogurtový koláč s ovocem, beránka z listového těsta a jablek, zeleninový salát… No nebudu vám už dělat chutě. Skupinky si mohly z nabídnutých receptů vybrat to, na co měly zrovna chuť či na co si troufly. Zlatým hřebem bylo smažení řízků… Škoda, že pánové nevydrželi, vzdali to hned po bramborácích…

Některé skupinky byly opravdu šikovné a bylo vidět, že vařečkou vládnou skoro stejně dobře jako mobilem (a to už je co říct!), méně zručné kuchařinky doufám alespoň chytly inspiraci a pár námětů, co připravit znovu v klidu domova. Pevně věřím, že žádná z nich nepověsí vaření na hřebíček… I když někdy bylo i trochu krušno (ale z vlastní produkce chutná i trošičku připálený řízek a nevadí, že se buchta nedá dostat úplně dobře z pekáče, na co máme lžičky…).

Byla bych moc ráda, kdyby v příštím školním roce kroužek opět fungoval. Doufám, že se podaří vyřešit zatékání do kuchyňky, abychom ji mohli znovu rozvonět.  Pokud máte chuť získat nějaké praktické dovednosti, už teď sbírejte recepty a v září se přihlaste!