Vaření s Podravkou

Jak jsme již avizovali, v pátek 6. 10. proběhla příprava školních obědů pod taktovkou Mistra kuchaře ze společnosti Podravka. 

Dodavatelé surovin nám občas na školeních a seminářích připraví ochutnávky z novinek, které zařadili do svého sortimentu, popřípadě nám nabídnou, že přímo ve školní jídelně předvedou praktické využití méně známých surovin. To zaujalo také nás.

Pro strávníky jsme připravili mrkvový krém s koriandrem, dále buď špagety s ragú z červené čočky, nebo halušky se špenátem a kousky kuřecího masa, jako dezert jsme nabídli čokoládovou quinoou s šlehaným tvarohem a višňovou marmeládou. Alespoň to, jak pokrmy lahodily oku, můžete posoudit ve fotogalerii.

Některé suroviny byly vskutku netradiční (quinoa, koriandr), s některými už máme bohaté zkušenosti. Snažíme se respektovat nové trendy ve vaření – využití sezónních surovin, surovin „zapomenutých“ (různé druhy luštěnin, tradiční suroviny jako pohanka, jáhly), testujeme také novinky (quinoa, kořenicí směsi) či netradiční kombinace. Ne vždy se setkáváme s úspěchem – zejména děti bývají poněkud konzervativní a některé by nejraději dostaly každý den kuřecí řízek s bramborovou kaší… Musíme ale respektovat také hygienické a výživové požadavky na stravu dětí.

Tentokrát to pro nás dopadlo dobře… Každý, kdo v pátek odebral oběd, měl možnost také hlasovat o tom, jak mu chutnalo. Nechejme mluvit čísla – celkem bylo objednáno asi 300 obědů (220 ragú, 80 halušky), ne všechny hlasy byly odevzdány, výsledek vypadá takto:

  ragú halušky Celkem
  106 50 156
  19 6 25
  2 1 3

 

Těší nás, že těch spokojených byla snad většina. Zájem projevil také jeden tatínek, který dostal degustační menu (vybral si ragú) a jistě budete věřit, že i on odcházel podle svých slov spokojen.

Také pro nás – kuchařky – je takováto mimořádná akce motivující a obohacující. Už teď se těšíme, až zkusíme něco nového, co si najde místo v hitparádě oblíbených pokrmů našich strávníků.

Za kolektiv kuchařek Ivana Minaříková, vedoucí školní jídelny