Ponožkový den 2021

Když se dají dvě ponožky patami k sobě, připomínají chromozom X. Právě proto se staly symbolem Světového dne Downova syndromu. Lidé po celém světě 21. března vyjadřují symbolickou podporu lidem s tímto onemocněním tak, že si alespoň ten den vezmou rozdílné ponožky.

Stalo se již tradicí, že se naše ŠD připojuje k Ponožkovému dni. Za normálního chodu školy by nás čekal celý den zajímavého povídání na toto téma, tvoření obrázků, den plný zajímavých her. Doba nám letos nepřeje, ale to nás vůbec neodradilo.

Máme neuvěřitelně statečné a šikovné děti, které již rok poctivě nosí rouška a výuku online zvládají na jedničku. A tak pro nás nebylo nic snadnějšího než si udělat Ponožkový den online. V naší družince se učíme na všem hledat něco pozitivního a v tomto případě to bylo snadné hledání.

Pravidelné čtení pohádky na dobrou noc bylo to pravé. Už v pátek 19. března před pohádkou jsme si povídali o lidech, kteří jsou trochu jiní než my. Trpí Downovým syndromem. Na usínání jsme měli připraveny dvě ponožkové pohádky, které byly hodně legrační a snad se líbily. A aby děti nezapomněly a na nedělní ponožkiádu se připravily, mohly si stáhnout a vybarvit neobvyklé omalovánky.

Den D: už od osmi ráno mi začal pípat mobil a letěly ke mně překrásné fotky. Heslo: „Na každou nožku, legrační ponožku.“ jsme naplnili na 1000 %.

Chválím alespoň takto nejen děti, které do této společné aktivity šly s plným nasazením, ale za podporu také jejich rodiče, kteří pomohli s technickou stránkou (focení a posílání nožek a ponožek).

Je moc prima podpořit dobrou věc, zvlášť tak zábavným způsobem. A vlastně nás to nic nestojí.

Tak zase příští rok, opět 21.3.

Aneta Blažejová

Více fotografii v galerii : https://zszelechovice.rajce.idnes.cz/Ponozkovy_den_2021/