Pohádka na dobrou noc

Pohádka na dobrou noc

To, že děti mají rády pohádky, platí i v době počítačů. Ve škole si na ně čas uděláme, ale co při nuceném (a asi i nutném) učení z domu? Ani to pro nás není problém – s výborným nápadem přišel náš pan učitel Karel Vondráček hned v prvním březnovém týdnu, kdy museli zůstat doma i prváci a druháci. Proč si nějakou pohádku nepřečíst v době, když už máme povinnosti splněny, je potřeba se zklidnit a načerpat inspiraci na krásné sny? U dětí večerní čtení pohádek sklidilo opravdový zájem, díky paní asistentce Anetě Blažejové se mohli zájemci připojit hned první večer, kdy byla na programu strašidelná pohádka… A od té chvíle se to střídá jak na běžícím pásu: pohádky, příběhy, básničky, různí interpreti, různí zájemci o poslech – dokonce jsme četli i v době prázdnin!

Nabídka je pestrá – každý z předčítajících volí podle svého vkusu. Už jsme slyšeli Lakomou Barku, Krásu Nesmírnou, Pohádky tisíce a jedné noci, Malého prince, Nejhorší učitele na světě… vysokou laťku nastavil čtecí tatínek Josef Koller, protože určitě víte, že je členem souboru zlínského divadla – Byla jednou koťata zazněla za pomoci jeho dětí i se zpěvy a Mach a Šebestová nám názorně v jeho podání předvedli, jak bojovat s bacily v Kropáčkově krku. Máme slíbeny i dobrodružné příběhy Otakara Batličky, to bude žůžo!

Kromě čtení samotného je to také neformální prostor poptat se dětí na to, čím aktuálně žijí, sdílet jejich radost, ujistit je v tom, že i dospělí současnou situaci prožívají podobně. Ať už čteme o Ebenovém koni, princeznách a statečných mládencích nebo o zlém králi a překrásných zahradách, rozvíjíme si prostřednictvím těchto příběhů představivost, dětskou fantazii a slovní vyjadřování. Tento svět vlastní neohraničené fantazie nám dodává odvahu a my společně prožíváme hodně vzácné chvíle vzájemného porozumění. V žádném případě to však nenahradí skutečnou výuku.

Tak nezapomeňte – v 19 hodin se otvírá další kniha a začínáme číst!

Mgr. Radka Stodůlková, třída II. A