Páteční koledování

Záhy po zdařilých oslavách 70. výročí otevření školní budovy jsme začali přemýšlet, jaký program nabídneme rodičům a zájemcům z řad občanů v předvánočním čase. Rozhodli jsme se inovovat již tradiční adventní neděli – zachovat to příjemné a oblíbené a přidat něco nového, a tak se zrodila myšlenka na páteční koledování.

V pátek 13. 12. jsme od 15.30 nabídli pestrý kulturní i kreativní program, na který děti i učitelé už dlouho zkoušeli, vyráběli, natáčeli….  Na schodišti před hlavním vchodem vzniklo improvizované pódium, na kterém se postupně střídaly všechny ročníky od školky po druhý stupeň, a kde každá skupina vystoupila se „svou“ koledou. Zazněly písně známé i pozapomenuté, velkým oživením bylo zapojení žáků, kteří se doprovázeli na hudební nástroje – např. osmáci a deváťáci se letos povinně učí hře na zobcovou flétnu a to, že i po krátké době jsou schopni zahrát píseň, je pro ně určitě motivující. Vyvrcholením celého koncertu bylo nastoupení celého školního „ansámblu“ a společný zpěv tradičních koled Štěstí zdraví a Nesem vám noviny. Obdivuhodný byl výkon nejen všech vystupujících dětí, ale hlavně Zuzany Lapčíkové, která je celou dobu doprovázela na klavír, navíc absolvovala všechny zkoušky, a proto zasluhuje medaili za svatou trpělivost, kterou se mnohdy musela obrnit.

Protože počasí už alespoň teplotami začalo připomínat blížící se Vánoce, mnozí se rádi zahřáli teplým punčem či doplnili energetický výdej výbornými buchtami či pomazánkami, které připravily děti, paní učitelky i ochotné maminky. Mohli jste postát u ředitelny, kde na velké obrazovce běželo video natočené žáky 2. ročníku a 5.B. Zde byl také umístěn „strom přání“ – děti do něj mohly vpisovat knihy, které by si rády přečetly – podle jejich přání budeme z výtěžku dobrovolného vstupného dokupovat knihy do školní knihovny. V aule byly připraveny dílničky, které s oblibou využívají především mladší děti, případně stánky s prodejem drobností, které vyrábí naši žáci. Mohli jste si tedy odnést věneček na dveře, voňavá mýdélka, družinkovými dětmi vyrobené domácí nudle, perníčky nabízené paní Pavlačkovou a paní Kollerovou, náramky z polodrahokamů, ozdoby do vlasů, drobné dekorace z přírodních materiálů…

Velké díky patří všem, kteří přiložili ruku či nápad k dílu. Těší nás, že se také vždycky najdou ochotné děti, které nelitují času a přichází pomoct s přípravami i prodejem ve svém volném čase. V neposlední řadě celá akce podpoří další rozvoj školní knihovny a vztah ke čtenářství našich žáků. Hlavně menší děti navštěvují knihovnu pravidelně a s velkou dychtivostí vyhlíží nové tituly.

Doufáme, že se Vám letošní Páteční koledování líbilo a podařilo se nám přispět k naladění na svátky, které už ťukají na dveře.

Jana Hrubá