Vídeň

V předvánočním čase, ve výborné náladě jsme se za zpěvu didaktických písní (Wir sind Ausländer und sprechen nicht gut Deutsch…) vydali 12.12.2019 s žáky 8. a 9. ročníku, kteří se učí německy, nasát atmosféru proslulých vídeňských trhů.

Už v metru jsme byli konfrontováni s labyrintem chodeb i kultur. Turistů i pestrých domorodců je zde skutečně mnoho. Proto se nikdo nedivil naší výslovnosti při kupování lístků na metro. Metrem jsme se přesunuli do Schönbrunnu, který je nyní ponořen do zimního spánku. (Věděli jste, že sály Schönbrunnu osvětlují české lustry?) Zvířátka v blízké ZOO však nespala – viděli jsme třeba pandu, trnuchu, koalu… Pokud srovnáme tuto ZOO s naší Lešnou, určitě se ve Vídni tolik nenachodíte, ale co krok, to zajímavost.
Zatoužili jsme po ruchu velkoměsta a přesunuli jsme se k symbolu Vídně – Stephansdomu, který lehce najdete také díky barevné střeše dodané z obce Poštorná. Je to takové dvojče našeho svatovítského chrámu. Žáci se popasovali s úkolem zjistit, kudy se dostaneme k radnici. Anglicko-německo-ruko-noho komunikace nás skutečně nasměřovala k nejproslulejšímu místu adventních trhů „Christkindlmarkt am Rathausplatz“. Když jsme po toužebně očekávaném rozchodu odjížděli, vše už krásně svítilo.
Zásobení Mozartovými koulemi a zážitky jsme se vymrzlí po celém dnu rádi usadili v EC Moravia a nechali si v noci zdát o někdejším hlavním městě K&K monarchie. 

Jak se líbilo našim žákům ve Vídni?

Radek
Ve Vídni jsme se prošli po Radhausu, jak jsme hledali informace. V ZOO se mi líbily pandy. Také se mi líbily rozchody a co jsme prožili. Chtěl bych, abychom sem jeli i příští rok.

Sára
Výlet do Vídně se mi moc líbil. Nejvíce jsem si užila výlet do krásné zoologické zahrady, kde byla úžasná zvířata. Nejlepší byli tučňáci a netopýři. Trhy se mi taky moc líbily. Byla mi moc zima.

Borec 1
Vídeň se mi moc líbila, pořídili jsme nádherné fotky ze ZOO a trhů. Nakoupili suvenýry a všichni si to moc užili.

Veronika G.
Výlet byl moc zábavný, ale moc jsem se bála, když jsme nestihli metro, že nám to ujede, anebo toho, že se nedomluvíme. Ale přežili jsme to. Moc se mi líbily trhy. Akorát škoda, že to bylo tak předražené. (metro jezdí, co 2 minuty)

Borec 2
Bylo to super. V ZOO jsme si to užili, bylo to zajímavé. Trhy byly moc pěkné, ale byla zima.

Balajka,Tichý
Moc se nám celý výlet líbil. Ale hlavně ZOO se zvířátky, například žirafa, panda, lvice a Yucatán. A děkujeme za výlet a trpělivost paní učitelce Hrubé a Mrázkové. Super výlet! =)


Zapsaly Hrubá a Mrázková