„HALÓ, pane, slyšíte mě?“- první pomoc zážitkově

Kdo z nás ví, jak správně poskytnout první pomoc? Kdo se nebojí vystoupit z velké řady přihlížejících a zasáhnout, přinejmenším zavolat na linku 155 – rychlou záchrannou službu? Mnoho lidí se raději tváří, že nic nevidí, nebo se bojí, aby toho svou neznalostí nepokazili ještě více. Ale co když budeme jednou pomoc potřebovat i my sami či naši blízcí? Uměli bychom si poradit? Zachránili bychom drahocenný život?

Deváťáci ZŠ a MŠ Želechovice nad Dřevnicí si prostřednictvím vlastního prožitku vyzkoušeli, co dělat v situaci, kdy je potřeba poskytnout první předlékařskou pomoc člověku, který ji potřebuje. Dvouhodinový blok vedla paní vychovatelka Michaela Bařinová, která je podle metodických pokynů zkušených lektorek zážitkových kurzů První pomoci Nanečisto provedla celým procesem rozhodování, který předchází samotné pomoci. Žáci se dozvěděli, že nemají panikařit, mají se rozhlédnout, oslovit zraněného, zatleskat, zjistit, jestli dýchá, zaklonit mu hlavu a přivolat lékařskou pomoc.

Seznámili se s mobilní aplikací „Záchranka“, která je v případě potřeby navede k tomu, co mají dělat. Formou interaktivních her si kluci i holky vytvořili maskota z vybavení lékárničky a nenásilnou formou se tak dozvěděli, co vlastně do lékárničky patří a jak to vypadá. Prostřednictvím štafetového běhu zachraňovali člověka, který upadl do bezvědomí, a upevňovali si tak krok za krokem poznatky, které získali. Vzájemně si předávali informace o tom, co se jim podařilo, v čem chybovali a jak by mohli postupovat jinak a lépe.

Není špatné se občas zastavit a uvědomit si, že k záchraně lidského života nepotřebujete být lékařem, záchranářem či sestrou… Často stačí úplně málo – správné rozhodnutí. Ale to už naši deváťáci dobře vědí!

Děkujeme paní Mgr. Kateřině Bořutové za zapůjčení pomůcek pro výuku první pomoci a těšíme se na další spolupráci­.

Více naleznete v naší fotogalerii https://www.zszelechovice.cz/fotogalerie/nggallery/skolni-rok-2019-2020/Prvn%C3%AD-pomoc-z%C3%A1%C5%BEitkov%C4%9B

 Autor článku: Mgr. Blanka Gallová, školní metodik prevence